Het recept voor:

Steak tartaar van Dry-Aged Rode Biet

met dikke frieten, tafelzuur, salade en tomatendip


Boodschappenlijst:

  • 500 gram bietstuk

  • 175 gram kleine kastanjechampignons

  • 20 mini augurken

  • 20 zilveruitjes op zoetzuur

  • Tartaardressing (zie recept)

  • 1 bos raapstelen

  • Tomatensalsa (zie recept)

  • 1 kg. Frietaardappelen (zie recept)


Recepten:

Dikke frieten:

  • 1 kg. Frietaardappelen

  • 1,5 liter olie om in te frituren

  • Grof zout

Schil de frietaardappelen. Was de aardappelen niet. Het zetmeel moet behouden blijven voor een mooi krokant laagje.
Snijd van de aardappelen dikke frieten.
Verwarm de frituur of een pan met olie tot 150 graden.
Frituur de frieten voor 10-15 minuten.
Laat goed uitlekken en laat vervolgens helemaal terug koelen.
Verwarm voor het serveren de olie tot 180 graden.
Frituur de frieten goudbruin, dit duurt ongeveer 10 minuten.
Laat de frieten goed uitlekken op keukenpapier.
Bestrooi met grof zout.
Voor echte goudbruine frieten laat je de frieten nogmaals afkoelen en frituur je ze voor de 3e keer in olie van 180 graden voor +- 5 minuten.

Tomatendip

  • 500 gram trostomaten

  • 1 theelepel bruine basterdsuiker

  • 20 gram balsamico azijn

  • 1 sjalot

  • 1 teen knoflook

  • Kruiden (bijv. rozemarijn, tijm, laurier, bonenkruid)

Snipper de sjalot en knoflook fijn.
Fruit de sjalot en knoflook aan in een scheutje olie. Laat dit even smoren.
Voeg de balsamico, bruine suiker en kruiden toe.
Laat even doorkoken.
Snijd de tomaten in kleine blokjes en verwijder de zaadlijsten.
Voeg de gesneden tomatenblokjes toe.
Laat het geheel nog 2 minuten koken, tot het meeste vocht is verdampt.
Breng op smaak met zout en peper.
Doe het mengsel warm in een glazen pot en laat helemaal afkoelen. Op deze manier kun je de tomatendip goed bewaren.

Tartaardressing:

  • 30 gram sjalot

  • 10 gram mosterd

  • 10 gram kappertjes

  • 25 gram basisdressing

  • 10 gram worchestershire saus (let op: gebruik een vegan variant)

  • Paar druppels tabasco, naar smaak

  • 10 gram peterselie

Snipper de sjalot fijn.
Hak de kappertjes.
Snijd de peterselie fijn.
Meng alle ingrediënten met behulp van een garde.
Zout en peper is niet nodig.

Bietstuk tartaar:

  • 500 gram bietstuk

  • Tartaardressing

Bereid de tartaardressing volgens bovenstaand recept.
Bak de bietstuk rondom goudbruin in een koekenpan met een klein beetje olie. Zorg dat elke kant gebakken is. Bak elke kant ongeveer 2-3 minuten.
Laat de bietstuk vervolgens afkoelen.
Snijd de bietstuk in fijne blokjes.
Voeg de dressing toe aan de tartaar.

Kastanjechampignons:

  • 175 gram kleine kastanjechampignons

  • 20 gram balsamico azijn.

Snijd de champignons doormidden.
Bak de kastanjechampignons goudbruin in dezelfde pan als waar de bietstuk in is gebakken.
Blus de champignons af met balsamico azijn.
Breng op smaak met zout en peper en laat helemaal afkoelen.

Opmaken:

Was de raapstelen en maak aan met een klein beetje sladressing dressing. (het recept van de sladressing vind je in een Veggin’ Quick video).
Frituur de dikke frieten.
Doe de tomatensalsa apart in een bakje.
Doe de bietstuktartaar in een steekring en druk aan met de achterkant van een lepel.
Verdeel de afgekoelde kastanjechampignons over de tartaar.
Snijd de mini augurken en zilveruitjes door de helft en verdeel over de tartaar.
Maak de tartaar af met peterselie.
Doe de frieten en de raapstelen in een bakje en het gerecht is klaar om te serveren.  

Smakelijk!