Salade Andijvie Stamppot.

Stamppotten zijn veel jonger dan iedereen denkt. Echt gestampt wordt er pas sinds 1880. De ingrediënten werden wel met elkaar gecombineerd, maar er was voor 1880 nog geen sprake van stampen. Een nog veel kortere geschiedenis heeft de stamppot rauwe andijvie, het gerecht dat mensen tegenwoordig ook zien als het symbool van de Nederlandse keuken.

Klik hier en bekijk de video!

Salade Andijvie Stamppot.

Ingrediënten (4 tot 6 personen):

1 krop rauwe andijvie
1 kg. nieuwe aardappelen
20 gram mosterdzaad
3 stengels bosui
1 groene appel

Yoghurt dressing

100 gram oude kaas
4 eieren + scheut azijn
15 gram bieslook
1 teen knoflook
125 gram yoghurt
25 gram mayonaise
25 gram creme fraiche
10 gram mosterd
10 gram citroensap
50 gram koolzaadolie
75 gram geraspte oude kaas
Houd de helft van de bieslook apart voor de garnering.


Bereiding yoghurt dressing:


Meng alle ingrediënten met behulp van een garde.
Breng op smaak met peper en zout.


Nieuwe aardappelen:


1 kg. Nieuwe aardappelen
Was de aardappelen en boen goed schoon. Bij nieuwe aardappelen is de schil zo dun dat ze niet geschild hoeven worden.
Snijd de aardappelen in even grote stukken zodat ze allemaal gelijk garen. De aardappelen mogen wel grof zijn, maar niet te. Ik snijd de aardappels in kwarten.
Kook de aardappels in ongeveer 10 minuten gaar in kokend water met 1% zout. Controleer of de aardappels gaar zijn door er met een mesje in te prikken. Giet de aardappels af en laat ze afkoelen in een vergiet.


Gepocheerde eieren:

4 hele verse eieren
Scheut natuurazijn
Peper/zout


Breng water met zout aan de kook. Zorg voor een grote pan.
Voeg een scheut natuurazijn toe en laat vervolgens nog 2 minuten doorkoken.
Doe een heel klein scheutje azijn in een kopje of schaaltje. Breek hierin de eieren open.
Zet het vuur laag zodat het water onder het kookpunt is.
Laat het kopje/bakje met de eieren langzaam in het water zakken.
Laat de eieren gedurende 4 minuten pocheren.
Haal de eieren uit het water met een klein zeefje of schuimspaan.
Strooi een klein beetje zout en peper over de gepocheerde eieren.


Bereiding salade:

Bereid de bovenstaande yoghurt dressing volgens recept.
Bereid de nieuwe aardappelen volgens bovenstaand recept.
Meng de helft van de dressing met de aardappels als de aardappels nog lauwwarm zijn. De smaken van de dressing kunnen nu goed in de aardappels trekken.
Laat de aardappels met de dressing helemaal afkoelen.
Kook de mosterdzaadjes voor 10 minuten. Giet af en laat afkoelen.
Was de andijvie en snij vervolgens in dunne repen.
Was en snijd de groene appel ook in gelijke blokjes of reepjes.
Was en snijd de bosui in dunne ringen.
Meng de andijvie, mosterdzaad, bosui en de groene appel bij de aardappels en maak alles aan met de rest van de dressing.
Proef en breng het geheel eventueel nog op smaak met zout en peper.
Schep de salade op het bord.
Rasp er nog 25 gram oude kaas over.
Leg de gepocheerde eieren in het midden van de salade.


Smakelijk!