Salade Kruudmoes

Ook wel melkmoes genoemd. Het is een traditioneel streekgerecht afkomstig uit Overijssel en Gelderland. Het werd vaak gemaakt als een voedzaam gerecht voor arbeiders. Het werd dan ook wel koud gegeten tussen het werken door of warm thuis. Het gerecht wordt voornamelijk gemaakt met gort, karnemelk, spek, rookworst, rozijnen, stroop en veel verse kruiden. Veel gebruikt werden kervel, peterselie, selderie, venkelgroen, dille, kruizemunt en zuring. Zoals met veel Hollandse gerechten kunnen er kleine verschillen zijn per regio. In dit gerecht serveren we de ingrediënten van kruudmoes, maar dan verpakt in een salade. Uiteraard maken we er ook een vegetarisch gerecht van. Het vlees in het oorspronkelijke gerecht wordt vervangen door shiitake en kastanjechampignons.

Klik hier en bekijk de video!

Download hier het recept:
Kruudmoes.docx


Salade Kruudmoes

Ook wel melkmoes genoemd. Het is een traditioneel streekgerecht afkomstig uit Overijssel en Gelderland. Het werd vaak gemaakt als een voedzaam gerecht voor arbeiders. Het werd dan ook wel koud gegeten tussen het werken door of warm thuis. Het gerecht wordt voornamelijk gemaakt met gort, karnemelk, spek, rookworst, rozijnen, stroop en veel verse kruiden. Veel gebruikt werden kervel, peterselie, selderie, venkelgroen, dille, kruizemunt en zuring. Zoals met veel Hollandse gerechten kunnen er kleine verschillen zijn per regio. In dit gerecht serveren we de ingrediënten van kruudmoes, maar dan verpakt in een salade. Uiteraard maken we er ook een vegetarisch gerecht van. Het vlees in het oorspronkelijke gerecht wordt vervangen door shiitake en kastanjechampignons.

Ingrediënten (+- 4 personen):

300 gram parelgort
|75 gram krenten
Karnemelk dressing (zie recept)
1 krop eikenbladsla
1 kleine venkel of de helft van een wat grotere
400 gram shiitake
1 el. Appelstroop
2 el. Balsamico azijn
100 gram kastanjechampignon
Kruidenbos, ongeveer 15 gram van elk soort (wat u krijgen kunt van de veelgebruikte kruiden in kruudmoes)

Uitwerking recepten:

Karnemelk dressing:

70 gram creme fraiche
175 gram karnemelk
3 tl. Mayonaise
20 gram citroensap
20 gram mosterd
Zout/peper

Meng eerst de creme fraiche, mayonaise, citroensap en mosterd goed door elkaar met behulp van een garde.

Voeg hieraan vast wat peper en zout toe.

Meng de karnemelk in twee delen door de rest van de ingrediënten en voeg zo nodig nog wat extra zout en peper toe. Bewaar koel in een afgesloten bakje.

Bereiding van de salade:

Bereid de karnemelk dressing volgens het bovenstaande receptuur

Spoel de parelgort met koud water. Breng een pan met water en 1% zout aan de kook.

Kook de parelgort voor 20 minuten.

Giet de parelgort af in een zeef en laat de gort afkoelen (wel af en toe omscheppen). Voeg wel alvast de krenten toe aan de warme gort, door de warmte worden ze iets zachter.

Was en snijd de venkel in kwarten en vervolgens in fijne ringen

Was de kruiden en snijd de steeltjes van de kruiden fijn. Bewaar de bovenkant van de kruiden om het gerecht mee af te maken.

Meng de afgekoelde parelgort met de karnemelk dressing.

Voeg ook de gesneden venkel en steeltjes van de kruiden toe. Proef de salade alvast en voeg zo nodig zout en peper toe.

Verwarm ongeveer 1 el. Olie in een koekenpan.

Bak de shiitake in de koekenpan voor ongeveer 8 minuten tot ze gaar zijn en een mooi goudbruine kleur hebben.

Blus de shiitake af met 2 el. Balsamico azijn.

Voeg een el. Appelstroop toe en laat het geheel nog ongeveer 1 minuut bakken.

Draai het vuur uit en breng op smaak met zout en peper.

Was de sla en scheur in kleinere stukken. Maak de sla aan een scheut koolzaad olie en een scheut azijn. Breng op smaak met zout en peper en meng alles door elkaar. Leg de aangemaakte sla op het bord.

Schep daarop de aangemaakte parelgortsalade.

Verdeel dan de shiitake over het gerecht.

Rasp de kastanjechampignons over het gerecht. Gebruik hiervoor een mandoline. Als u geen mandoline heeft, snijd de champignons dan zo dun mogelijk.

Maak het gerecht af door de kruiden over het gerecht te verdelen.

Smakelijk!