We gaan beginnen aan ons Veggin’ Delicious Zomermenu! In het gerecht dat we gaan maken staan koolrabi en zilte groenten centraal. De koolrabi gaan we garen in een zoutdeeg en dat geeft de koolrabi veel smaak. De koolrabi gaan we ook rauw serveren.

Klik hier en bekijk de video!

Koolrabi is een echte lentegroente, het seizoen in Nederland loopt van mei tot september. Het is een knolvormige verdikte stengel van een koolplant en dus familie van de koolgewassen. De smaak is een beetje radijsachtig, maar dan iets zoeter.

De zilte smaak van zee groenten komt door het zoute water van de zee. Het zijn plantjes die groeien op het land, maar bestand zijn tegen het zoute water. De groenten bevatten veel vitaminen en mineralen en worden goed door ons lichaam opgenomen. Vroeger werden zee groenten alleen in het wild geplukt, nu worden ze ook volop geteeld. Zeekraal is een vetplant en komt van nature voor in Nederland en groeit met name in Zeeland. Het is van begin mei tot eind augustus goed verkrijgbaar.

Lamsoor, wordt ook wel zee aster genoemd. De plant groeit op de hoogte van de vloedlijn. De plant beschikt over zoutkliertjes om zout uit te scheiden. Het voorjaar en het begin van de zomer is de beste tijd om lamsoor te oogsten.

Koolrabi & zee groenten

Componenten:

  • Koolrabi gegaard in zoutdeeg.
    Karnemelksaus met koolrabi en dille.
    Freekeh met limoen.
    Zee groenten (lamsoor, zeekraal).

Boodschappenlijst:

2 koolrabi’s
250 gram bloem
50 gram fijn zout
250 gram karnemelk
50 gram room
1 gram venkelzaad
1 laurierblad
Maïzena
5 gram dille
100 gram lamsoor
100 gram zeekraal
200 gram freekeh
1 limoen
Olijfolie

Recepten:

Koolrabi in zoutdeeg

250 gram bloem
50 gram zout
+- 125 gram water (lauwwarm)

  • Meng alle ingrediënten tot een soepel deeg.

  • Voeg extra water toe als het deeg te droog is.

  • Rol het deeg uit met behulp van een deegroller.

  • Pak de koolrabi in met het deeg, zorg ervoor dat er nergens gaten zitten zodat er stoom kan ontsnappen.

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.

  • Gaar de koolrabi voor +- 1,5 uur in de oven.

  • Laat de koolrabi vervolgens buiten de oven afkoelen.

  • Pak de koolrabi uit het deeg en snijd vervolgens in 4 kwarten.

Karnemelksaus met koolrabi en dille:

250 gram karnemelk
50 gram room
1 gram venkelzaad
1 laurierblad
Maïzena
½ koolrabi
5 gram dille

  • Breng de karnemelk met specerijen aan de kook. De karnemelk gaat nu in de schift, maar dit is juist de bedoeling. Laat ongeveer 5 minuten doorkoken.

  • Zeef de karnemelk en gebruik hierbij een servet of passeerdoek.

  • Doe de karnemelk wei terug in de pan. De vaste melkbestanddelen gebruiken we niet.

  • Voeg de room toe.

  • Bind de saus met maïzena. Dit doe je door een klein beetje maïzena te vermengen met water en aan de saus toe te voegen. Breng de saus opnieuw aan de kook en controleer of de saus de juiste dikte heeft. Als de saus nog te dun is, voeg je nog een klein beetje maïzena toe.

  • Breng de saus op smaak met zout en peper.

  • Schil de koolrabi en snijd in fijne blokjes.

  • Snijd de dille fijn.

Bewaar de fijngesneden koolrabi en dille totdat je het gerecht gaat serveren.

Freekeh:

200 gram freekeh
1 limoen
Scheut olijfolie

  • Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook.

  • Kook de freekeh voor 20 minuten.

  • Giet de freekeh af en breng op smaak met de rasp en sap van 1 limoen.

  • Voeg een scheut olie, peper en zout toe.

Serveren:

  • Verhit een scheut zonnebloemolie in een koekenpan.

  • Bak de kwarten koolrabi tot ze goudbruin zijn.

  • Haal van de lamsoor en zeekraal eventuele verdroogde/bruine uiteinden weg.

  • Bak de zee groenten voor 30 seconden in dezelfde pan als waar de koolrabi in gebakken is.

  • Schep de freekeh op het bord.

  • Verdeel de zeegroenten over de freekeh.

  • Serveer de gebakken koolrabi bovenop.

  • Verwarm de saus en vermeng op het laatst de fijngesneden koolrabi en dille door de saus.

  • Schep de saus op het bord.

Smakelijk!