Op het YouTube kanaal Veggin’ Delicious vind je kookvideo’s gemaakt in de keuken van Gijs en Iris. Beide zijn we kok en hebben we een grote liefde voor vegetarisch koken met de focus op groente.

Klik hier en bekijk de video!

Bloemkool & Tomaat

Componenten:

  • Bloemkoolsteak

  • Bloemkoolcouscous met gierst

  • Bloemkoolnervensalade met cherrytomaat en grapefruit

  • Tomatendressing

  • Kiemgroenten en wildplukkruiden

Boodschappenlijst (2-4 personen)

1 bloemkool
Gladde mosterd
Honing
Appelazijn
Nootmuskaat
Gierst
Creme fraiche
Cherry tomaten
1 witte grapefruit
4 groene tomaten
Verse gember
Sjalot
Knoflook
Laurier en korianderzaad
Koolzaadolie
Kiemgroenten en wildplukkruiden

Recepten:

Bloemkoolsteak:

2 plakken bloemkool
2 theelepels gladde mosterd
1 theelepel honing
20 gram appelazijn
Halve bol nootmuskaat, geraspt

  • Verwijder de nerven en het onderste gedeelte van de bloemkoolsteel.

  • Snijd vanuit het midden twee steaks van ongeveer 2 centimeter dik.

  • Breng een pan met water en een flinke snuf zout aan de kook.

  • Meng de mosterd, honing, azijn, nootmuskaat en een snufje zout door elkaar met behulp van een garde.

  • Blancheer de bloemkoolsteaks voor 3 minuten.

  • Schep de bloemkool met een schuimspaan uit het kokende water en schep direct de marinade erover.

  • Laat de bloemkool in de marinade helemaal afkoelen, vergeet de bloemkool niet af en toe om te draaien zodat er overal marinade komt.

Bloemkoolgierst:

200 gram bloemkoolroosjes
100 gram gierst
125 gram creme fraiche

  • Blancheer de bloemkoolroosjes in dezelfde pan als de bloemkoolsteaks voor 3 minuten.

  • Giet af en helemaal afkoelen.

  • Rooster de gierst in een droge kookpan, totdat je de gierst begint te ruiken.

  • Voeg dan water toe, maar pas er op dat je pan niet te heet is en het water overkookt.

  • Voeg een snuf zout en eventueel een blaadje laurier toe aan het kookwater.

  • Laat de gierst 15 minuten zachtjes koken.

  • Giet de gierst af en laat nog 10 minuten nagaren met de deksel op de pan.

  • Als de bloemkoolroosjes zijn afgekoeld kun je ze tot couscous draaien in de keukenmachine, puls tot de bloemkool de juiste structuur heeft.

  • Voeg de bloemkoolcouscous bij de gierst en breng op smaak met zout en peper.

  • Roer voor het serveren de creme fraiche erdoor en warm het tegelijkertijd op.

Bloemkoolnerven en cherrytomaat:

6 bloemkoolnerven
10 st. cherrytomaatjes
Scheut koolzaadolie
Sap + rasp van +- een kwart witte grapefruit  

  • Verwijder de bloemkoolnerven van de bloemkool en maak ze schoon met een mesje.

  • Bewaar de nerven voor een paar uur op koud water in de koelkast zodat ze knapperig worden.

  • Schaaf er hele dunne plakjes van met behulp van een mandoline.

  • Snijd de cherrytomaatjes door de helft.

  • Breng de bloemkoolnerven en cherrytomaten op smaak met de rasp van de schil en het sap van een witte grapefruit, een scheut koolzaadolie en peper en zout.

  • Serveer de salade naast het gerecht.

Tomatendressing:

75 gram koolzaadolie
3 cm verse gember
1 sjalot
1 teen knoflook
2 gram korianderzaad
4 groene tomaten
2 laurierblaadjes

  • Snijd de gember, sjalot en knoflook grof.

  • Verhit de koolzaadolie in een steelpan en voeg de gember, sjalot, knoflook en een snuf zout toe.

  • Voeg het korianderzaad en de blaadjes laurier toe.

  • Snijd de tomaten in blokjes en voeg toe.

  • Laat het ongeveer 10 minuten smoren op laag vuur.

  • Zeef alles door een doek of dikke servet en zorg dat al het vocht eruit gelopen is.

  • Breng op smaak en de dressing is klaar op te serveren.

Serveren:

  • Bak de gemarineerde bloemkoolsteaks in een koekenpan met een scheutje zonnebloemolie.

  • Bak de bloemkoolsteaks aan een kant mooi goudbruin en draai op het laatst nog een keer om.

  • Serveer onderop de warme bloemkoolgierst.

  • Leg hierop de bloemkoolsteak.

  • Schep ongeveer twee eetlepels van de tomatendressing naast de bloemkoolsteak.

  • Was de wildplukkruiden, je kunt natuurlijk ook andere kruiden gebruiken.

  • Leg de kiemgroenten en wildplukkruiden bovenop de bloemkoolsteak.

Smakelijk!