Iris maakt dit keer een gerecht met de Biestuk in de hoofdrol, samen met de eerste asperges uit Raamsdonk. een frisse lente salade met witlof en een puree van aardappel met karnemelk.

Gkfoods produceert bijzondere groentebereidingen voor de horeca. Sinds de coronacrisis zijn we een eenvoudige webshop begonnen om een aantal van onze producten aan te bieden aan de thuischefs. We willen de mensen graag inspireren om thuis aan de slag te gaan met onze producten.

Abonneer op het YouTube kanaal en blijf up-to-date!

Klik hier om de video te bekijken!

Download en/of print het recept via de onderstaande link:
Uitwerking recepten bietstuk en brabantse asperge[15022].docx

Dry-aged rode biet met bietenjus, Brabantse asperges, aardappel-karnemelk puree en salade aangemaakt met een gevulde dressing.

Bietstuk bakken;

Bietstuk
2 el. Zonnebloem olie
50 gram roomboter (optioneel)


Haal de bietstuk uit de verpakking en laat op kamertemperatuur komen.
Dep de bietstuk droog met een servet.
Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en laat goed warm worden, maar zorg dat de olie niet gaat walmen!
Bak de bietstuk rondom goudbruin. Bak elke kant ongeveer 3 minuten. De reactie van maillaard zorgt voor een mooie korst.
Zodra alle kanten gebakken zijn, draai je het vuur laag en voeg je de boter toe.
Schep de bruisende boter over de bietstuk.
Draai het vuur nu helemaal uit.
Laat de bietstuk heel even rusten en snijd in plakjes of serveer de bietstuk in zijn geheel.

Aardappel karnemelk puree;

1 kg Kruimige aardappels
150 – 200 ml karnemelk
50 gram boter
Zout/peper
Kook de aardappels +- 20 minuten.

Controleer of de aardappels gaar zijn door er met een mesje in te prikken.
Vallen de aardappels dan uit elkaar? Giet de aardappels af en laat droogstomen in de zeef.
Wrijf de aardappels als ze nog warm zijn door een fijne zeef met behulp van de achterkant van een pollepel.
Voeg de karnemelk en boter toe en meng dit met een pannenlikker.
Breng op smaak met zout en peper.
Serveer direct.

Saus opwarmen;

Bietenjus

Verwarm de bietenjus door de saus kort aan de kook te brengen en roer goed door.
Serveer samen met de bietstuk.

Gebakken witte asperges;

1 kg witte asperges (bovenkant)
Zonnebloemolie

Laat ongeveer 2 el. Zonnebloemolie goed warm worden in een koekenpan.
Bak de asperges rondom goudbruin in ongeveer 10-15 minuten.
Breng op smaak met zout/peper.


Gevulde dressing;

20 gram mosterd
15 gram agave/honing
20 gram azijn
10 gram mosterdzaad
25 gram sjalot, fijngesnipperd
20 gram kappertjes
150 gram olijfolie
Zout/peper


Pof de mosterdzaad door de zaadjes te koken voor 10 minuten. Giet af in een zeef en laat afkoelen.
Snipper de sjalot en hak de kappertjes en peterselie fijn.
Meng de mosterd, agave, azijn, gepoft mosterdzaad, sjalot, kappertjes, peterselie en zout en peper door elkaar met behulp van een garde.
Voeg al roerend langzaam de peterselie olie erbij.
Roer door voor gebruik.

Salade;

Witte asperges (onderkant)
6 stengels bleekselderij
1 bos radijs
3 stronken witlof
Gevulde dressing


Was alle groenten.
Snijd de asperges in kwarten en vervolgens in blokjes.
Snijd de bleekselderij in fijne brunoise, schillen is niet nodig.
Snijd de radijs in kwarten.
Snijd de witlof in twee stukken. Haal van het bovenste gedeelte de blaadjes los en leg opzij. Snijd de rest van de witlof fijn.
Meng alle groenten goed door elkaar, maak aan met de dressing en breng eventueel nog op smaak met zout en peper.